SCA:s gigantiska vindsatsning

2013-09-27 08:43  

SCA planerar för vindkraft på sina skogsmarker som ska ge 5 TWh per år, lika mycket som Oskarshamn II:s produktionsrekord.

På torsdagen invigdes SCA:s och norska Statkrafts första vindpark i Sverige med 26 turbiner.

De två bolagen har bestämt sig för ytterligare tre vindparker i Västernorrland och Jämtland. Totalt omfattar de fyra parkerna 186 vindkraftverk med en förväntad årlig elproduktion på 1,6 TWh.

Men SCA har än ambitiösare vindplaner, rapporterar DI. Bland annat tillsammans med norska Fred Olsen Renewables och tyska Eon.

Sammantaget planerar SCA för en produktion av vindel på 5 TWh före 2020 sina skogsmarker på. Det motsvarar produktionsrekordet för kärnreaktorn Oskarshamn II 2010. Siffran kan också jämföras med Forsmark 1 som producerade 7,6 TWh förra året.

- SCA upplever klimathotet som reellt och vi vill utnyttja den mycket stora vindkraftspotential vi sitter på, säger Björn Lyngfeldt, infochef på SCA Forest Products, till DI, och refererar till företagets stora skogsmarker med bra vindlägen i norra Sverige.

För närvarande kan tyvärr inte bildspel visas i mobilversionen av Ny Teknik eller i vissa versioner av Internet Explorer. Välj vanliga versionen av sajten i mobilen för att se bildspel. /Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt