Satsning på vågenergi i Kalifornien

2007-12-19 12:39  

USA får sitt första kommersiella vågkraftverk år 2012. Det avtalades igår mellan en kalifornisk elleverantör och tillverkaren Finavera.

Företagets vågkraftmodul Aquabuoy är en linjärgenerator. Rörelseenergin från vågorna rör en pistong upp och ner. Pistongen pumpar i sin tur upp vatten till en turbin som driver generatorn.

Tekniken påminner om den som Uppsala universitet testar utanför Lysekil. Men där sitter generatorn på havsbotten och drivs via en lina av en boj på ytan. I den amerikanska varianten ryms generatorn i bojen.

Det planerade kraftverket består av en grupp bojar som tillsammans beräknas ge 2 megawatt. Det motsvarar ett minskat koldioxidutsläpp på 245 ton.

Elleverantören Pacific gas and electric avtalade igår med Finavera att köpa vågenergi från kraftverket, som ska byggas utanför Humboldt county i norra Kalifornien. Enligt tillverkaren kan anläggningen skalas upp med fler moduler till att ge 100 megawatt.

Karolin Jonsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt