Satelliten visar hur sand från Sahara hamnar i Amazonas

2015-02-25 15:39  

Satelliten Calipso visar i 3d hur sand motsvarande nära 700000 långtradare lyfter från Sahara för färd mot Sydamerika.

Fenomenet är bekant sedan tidigare, men för första gången har forskare med hjälp av den lidarutrustade satelliten Calipso kunnat beräkna hur stora volymer det är som lämnar Sahara för att göra sin resa över Atlanten och sedan landa i Sydamerika.

Sandens långa färd mellan kontinenterna är viktig för växtligheten i Amazonas regnskogsområde. Särskilt den sand som virvlar upp från Bodélé-sänkan i Tchad i södra delen av Saharaöknen är viktig, den kommer från en uttorkad sjö som innehåller fosfor.

Fosfor är en bristvara i Amazonas men ett viktigt näringsämne för den ymniga växtligheten i regnskogen. Analysen av data från Calipso visar att 22000 ton fosfor transporteras i luften från Sahara till Amazonas per år.

Totalt letar sig 182 miljoner ton sand upp i luften från Sahara per år, motsvarande lasten i 700000 långtradare. Sanden rör sig västerut 2500 km , och trots att en del faller ner på vägen når 132 miljoner ton den sydamerikanska östkusten.

27,7 miljoner ton faller över Amazonas, 43 miljoner över de Karibiska öarna.

Fenomenet är den största förflyttningen av sand i världen. Det studerades Calipso åren 2007 till 2013 och under perioden kunde forskarna notera 86 procent skillnad mellan största och minsta transporterade mängden.

Att variationen var så stor förklaras av hur mycket det regnade i den södra delen av Sahara, ett område kallat Sahel. Efter ett år med rikligare regn i Sahel virvlade mindre mängder sand upp i luften.

Forskningen ska ge bättre kunskap om på vilket sätt denna sand inverkar på jordens värmebalans och molnighet i olika klimatscenarier.Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Mer om: Lidar Fosfor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt