Sardiner kan ge bättre led-ljus

2012-11-05 09:41  
Skinnet hos sardiner och andra sillfiskar fungerar som en optisk mantel och hjälper till att dölja fisken för fiender. Foto: Alessandro Duci

Det optiska trick som silverskimrande fiskar använder för att dölja sig för fiender kan leda till bättre led-belysning. Det menar brittiska forskare.

Det silverskimrande skinnet hos sardiner och andra sillfiskar bryter ljuset på ett sätt som är ovanligt. Oavsett infallsvinkel blir det reflekterade ljuset aldrig polariserat. Det gör i sin tur att fiskarna blir svårare att upptäcka för matglada delfiner och tonfiskar vars ögon är skapta för att upptäcka förändringar i ljusets polarisation.

Nu har Nicholas Roberts vid University of Bristol och hans kolleger upptäckt hemligheten bakom det optiska tricket. Fiskarnas skinn är uppbyggt av flera lager av två olika typer av reflekterande guaninkristaller med högt brytningsindex. Mellan lagren finns en cellmassa med lågt brytningsindex. Resultatet blir en högeffektiv reflektor. Enligt forskarna kan de nya rönen komma väl till pass för att förbättra effektiviteten hos led-belysning samt ge bättre vågledare. Resultatet presenteras i det senaste numret av Nature Photonics.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt