Sandy slog till mot New York

2012-10-30 09:30  

Natten till tisdagen slog Sandy till med stor kraft mot Nordamerikanska östkusten. Hittills har minst tolv personer mist livet som en följd av stormen.

I New York city har förödelsen varit stor. Tunnelbanor och tunnelsystem har översvämmats.

-Tunnelbanesystemet är 108 år gammalt, men har aldrig mött en lika stor förödelse som vi fick uppleva i natt, sa Joseph J Lhota, ordförande i styrelsen för kollektivtafikmyndigheten i staden, till New York Times.

En stor brand bröt ut i stadsdelen Queens på tisdagsmorgonen, och har ödelagt ett 50-tal hem. På Manhattan, på 57:e gatan, har delar av en stor byggkran kollapsat. På ett av stadens sjukhus, NYU Langone Medical Center som ligger nära East River, försvann både el och reservel, och 215 patienter fick flyttas till andra sjukhus.

Kärnkraftverket Oyster Creek i New Jersey har fått problem med stigande vattennivåer, och med ännu högre nivåer får man problem med sina kylsystem. Kärnkraftverket höjde därför sin beredskap ett steg tidigt i morse, svensk tid.

Stormen Sandy rör sig under tisdagen inåt land mot Pennsylvania och norra delarna av delstaten New York, för att sedan ta sig upp mot Kanada.

Allt eftersom stormen flyttas in över land väntas den avta i styrka.

-Orkaner och tropiska stormas förlorar generellt i styrka när de rör sig över land, och den här stormen borde inte bli något undantag, sa forskaren Brian McNody från Miami University, till Washington Post.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt