Energi

Samarbete mot kvicksilver i mat

Svenska och kinesiska forskare går nu samman för att studera hur man kan förebygga att kvicksilver hamnar i livsmedel.

"Globalt sett är fisk den största källan för människors upptag av kvicksilver. Nyligen har en kinesisk forskargrupp dock visat att även ris kan vara en stor kvicksilverkälla i delar av Sydostasien", säger Kevin Bishop vid Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

Kvicksilvret sprids framför allt genom förbränning av fossila bränslen och genom gruv- och industriverksamheter. I mark och vatten omvandlas kvicksilvret till giftigt metylkvicksilver, som sedan når näringskedjan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här