Sahara kan bli grönare med sol- och vindkraft

2018-09-07 12:15  
"Våra modellresultat visar att storskaliga sol- och vindkraftsparker i Sahara skulle mer än fördubbla nederbörden, särskilt i Sahel, där nederbörden skulle öka med mellan 20 och 500 millimeter per år", säger studiens huvudförfattare, professor Yan Li vid University of Illinois. Foto: Pixabay

Med en storskalig utbyggnad av sol- och vindkraft i och kring Sahara skulle den förnybara energin täcka hela världens behov – och växtligheten i öknen öka, enligt en ny studie.

(Uppdaterad) Forskarna bakom en ny studie i Science har frågat sig vad som skulle hända om världens största öken Sahara och området söder om denna skulle täckas av sol- och vindkraft. En slutsats är att en sådan stor utbyggnad skulle kunna ge fyra gånger mer energi än vad världen använder varje år i dag. En annan är att det skulle påverka vegetationen i Sahara positivt, berättar BBC.

”Våra modellresultat visar att storskaliga sol- och vindkraftsparker i Sahara skulle mer än fördubbla nederbörden, särskilt i Sahel, där nederbörden skulle öka med mellan 20 och 500 millimeter per år”, säger studiens huvudförfattare, professor Yan Li vid University of Illinois.

Vindkraftverk ökar nederbörden

Förklaringen ligger i vind- och solkraftverkens konstruktion. Vindkraftverkens rotorblad blandar luftskikt så att vatten förångas, vilket ska öka nederbörden och därmed grönskan. Solpaneler minskar reflektionen av solljus från markytan, vilket i förlängningen leder till en ökad nederbörd.

Enligt forskarna bakom studien skulle uppvärmningen knuten till sol- och vindkraftsparkerna inte ha en avgörande betydelse för klimatet.

”Den lokala uppvärmningen orsakad av vind- och solanläggningarna är mycket mindre i jämförelse med den framtida minskningen av uppvärmning orsakad av växthusgaser som förnybar energi i den här storleken skulle innebära”, säger Yan Li till BBC.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt