Saab 9-3 Biopower <br></br> över drömgränsen

2008-05-13 09:24  
Saab 9-3 Biopower Foto: Saab

Det blev en etanolbil från Saab som sprängde drömgränsen 100.000 etanolbilar i Sverige - exakt 14 efter att den första etanolbilen levererats till en svensk bilköpare.

Den som håller räkningen på etanolbilarna i Sverige är Per Carstedt, ordförande i branschorganisationen Bioalcohol Foundation och vd för Sekab, företaget som förser den svenska marknaden med etanolbränslet E85.

- Det är nu en mycket dynamisk utveckling. Vi räknar med att det före slutet av nästa år finns ytterligare 100.000 etanolbilar hos svenska kunder, säger Per Carstedt i ett pressmeddelande.

De första tre etanolbilarna levererades till svenska kunder i maj 1994.

Det tog sedan sju år att sälja de första 300 bilarna, sex år för nästa 50.000 och bara 15 månader för de resterande 50.000 bilarna.

För Saab har de etanoldrivna Biopowerbilarna blivit en framgång. Förra året stod etanolbilarna för 70 procent av det totala Saab-registreringarna och första kvartalet i år var andelen hela 75 procent.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt