Så tjänar du pengar på duschvattnet

2009-03-31 14:53  
Ecodrain värmer upp kallvattnet med värmen från spillvattnet och levererar 30-gradigt vatten som blandas med det varma vattnet från varmvatten-beredaren till lämplig dushtemperatur. OBS att graderna i figuren är i Fahrenheit.

Men en liten enkel värmeväxlare tar du vara på värmen i ditt duschvatten och slipper köra varmvattenberedaren för fullt.

Det är det ungakanadensiska företaget Ecodrain som kommit på idén att ta vara på spillvärmen i duschvattnet, som annars går rakt ut till ingen nytta.

Idén hör till den gamla fina kategorin uppfinningar som man säger ”varför tänkte inte jag på det?” om.

Ecodrains värmeväxlare placeras mellan varmvattenberedaren, som ger 60-gradigt vatten, och det inkommande, 10-gradiga kallvattnet.

När man duschar är vattnet uppemot 40 grader varmt (celcius-grader).

Men i stället för att försvinna ut i avloppet går det in i värmeväxlaren, som plockar ut värmen ur avloppsvattnet och värmer upp det inkommande kallvattnet till 30 grader.

Det 30-gradiga vattnet blandas sedan med det 60-gradiga från varmvattenberedaren till 40-gradigt duschvatten .

Duschvattnet rinner sedan tillbaka genom värmeväxlaren, som plockar ut värmen och värmer upp kallvattnet som blandas med vattnet från varmvattenberedaren, som …

Enligt Ecodrain sparar man upp 40 procent av den energi som normalt går åt för att värma upp dushvattnet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt