Energi

Så stretchar litiumjonbatteri 300 procent

Amerikanska forskare visar upp ett litiumjonbatteri som kan töjas, böjas – och laddas trådlöst. Hemligheten ligger i serpentinformade ledare.

Publicerad

Töjbar elektronik är en het trend. Men de flexibla komponenterna måste ju kraftförsörjas också, och hittills har det varit knepigt att skapa lika smidiga batterier. Nu presenterar forskare vid Northwestern University och University of Illinois en lösning i den vetenskapliga tidsskriften Nature Communications. I en film på Youtube, se nederst i artikeln, visar de hur litiumjonbatteriet töjs ut till 300 procent av sin ursprungliga storlek, samtidigt som det driver en vanlig lysdiod.

Batteriet är uppbyggt av en matris med hundra små battericeller integrerade i ett flexibelt polymermaterial. Cellerna är sammankopplade av ledare som slingar sig i stora S, ungefär som serpentinvägar. Tittar man närmare på S:n ser man att ledarna dessutom ringlar sig i täta zick-zack-mönster. När polymeren dras ut försvinner först de stora S:n. Om man fortsätter töjningen tänjs även zick-zack-mönstret ut.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här