Så stretchar litiumjonbatteri 300 procent

2013-02-28 07:51  

Amerikanska forskare visar upp ett litiumjonbatteri som kan töjas, böjas – och laddas trådlöst. Hemligheten ligger i serpentinformade ledare.

Töjbar elektronik är en het trend. Men de flexibla komponenterna måste ju kraftförsörjas också, och hittills har det varit knepigt att skapa lika smidiga batterier. Nu presenterar forskare vid Northwestern University och University of Illinois en lösning i den vetenskapliga tidsskriften Nature Communications. I en film på Youtube, se nederst i artikeln, visar de hur litiumjonbatteriet töjs ut till 300 procent av sin ursprungliga storlek, samtidigt som det driver en vanlig lysdiod.

Batteriet är uppbyggt av en matris med hundra små battericeller integrerade i ett flexibelt polymermaterial. Cellerna är sammankopplade av ledare som slingar sig i stora S, ungefär som serpentinvägar. Tittar man närmare på S:n ser man att ledarna dessutom ringlar sig i täta zick-zack-mönster. När polymeren dras ut försvinner först de stora S:n. Om man fortsätter töjningen tänjs även zick-zack-mönstret ut.

Batteriet kan laddas induktivt från korta avstånd. Upp till 20 laddcykler har forskarna testat utan att kapaciteten på cirka 1,1 milliamperetimmar per kvadratcentimeter ska ha påverkats särskilt mycket.

Forskarna ser många tänkbara tillämpningar för tekniken i framtiden. Att driva elektronik som implanterats i kroppen för att övervaka allt från hjärnvågor till hjärtats aktivitet till exempel.

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Sgf7LSz_JVs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt