Så stoppar vi växthus-effekten:Dumpa mer

2009-02-03 23:00  

Släng växtavfallet i havet. Det är enda sättet att hejda växthuseffekten. Förslaget presenteras i en rapport som blir offentlig nästa månad.

Forskarna Stuart Strand och Gregory Benford konstaterar att metoden Crops (Crop residue oceanic permanent sequestration) är den enda realistiska metoden för att i stor skala och så snart som möjligt hejda växthuseffekten.

Metoden kan minska den globala koldioxidackumuleringen med 15 procent per år.

Upp till 92 procent av den koldioxid som frigörs när växtavfallet bryts ner skulle kunna hindras att nå atmosfären, anser rapporten.

Även om det är en stor apparat att samla in, paketera, transportera, lasta på fartyg och sedan sänka i havsdjupen, anser forskarna att det är den enda realistiska metoden som kan tas till för att kraftfullt minska växthus-

effekten.

Andra metoder, exempelvis koldioxidfällor, är för dyra och ger för liten effekt för att kunna ha någon påverkan på växthuseffekten inom rimlig tid.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt