Så ska vattenverken stoppa de nya hoten

2010-12-07 23:00  
Ultrafiltrering är ett av flera steg i rening av vatten. I Östersund fick teknisk personal söka av rörsystemet i jakten på parasiter. Foto: Scanpix

(Uppdaterad) Flera svenska vattenverk rustar upp med nya reningssteg. Orsaken är sämre vatten på grund av klimatförändringarna. - Utbrottet i Östersund är en bra väckarklocka, säger en expert.

Häftigare regn. Fler översvämningar. Höjd temperatur. Klimatförändringarna ökar risken för att olika föroreningar, bakterier, virus och parasiter ska hamna i svenska vattentäkter.

- Alla vattenverk måste se över sin mikrobiologiska säkerhet. Utbrottet i Östersund är en bra väckarklocka, säger Mats Bergmark, utvecklingschef på Mittsverige Vatten och ledare för projektet Klimatanpassa Sundsvall.

I Östersund är situationen akut och ett extra desinfektionssteg med uv-ljus ska installeras så fort det bara går. Men oro för klimatförändringar gör att flera andra vattenverk nu investerar i nya reningssteg.

Det största projektet drivs av Göteborg Vatten, som satsar 700 miljoner kronor på en utbyggnad av Lackarebäcks vattenverk med ett extra reningssteg med ultrafilter.

- Vi har gjort ett antal riskanalyser och kommit fram till att klimatförändringarna gör att vi behöver ytterligare en barriär mot mikroorganismer, inte minst parasiter, säger Claes Wångsell, ansvarig för dricksvattenproduktionen vid Göteborg Vatten.

När anläggningen står färdig om några år blir den en av de största anläggningarna i Europa med ultrafiltrering. Valet stod mellan filter, där hålen är så små att mikroorganismerna inte kan ta sig igenom, och desinficering med uv-ljus.

- Vi valde ultrafilter, trots att tekniken är dyrare, men vi bedömer den som säkrare, säger Claes Wångsell.

Även i Linköping planeras en extra barriär mot mikroorganismer.

- Vi planerar för en omfattande ombyggnad av ett av våra vattenverk, men vilken teknik vi väljer är ännu inte klart, säger Anna Lövsén, chef för division vatten vid Tekniska Verken i Linköping.

Kenneth M Persson, forskningschef på Sydvatten och professor i teknisk vattenresurslära på Lunds universitet följer noga projektet i Göteborg.

- Vi har redan flera barriärer mot mikroorganismer, men för att säkerställa att vi inte får problem med bland annat parasiter planerar vi att komplettera våra anläggningar med uv-ljus.

Han säger att förändringar i vattenkvaliteten redan märks av. Halten av humusämnen har nära fördubblats på 15 år i sjön Bolmen, som är Sydvattens vattentäkt.

Häftigare regn innebär en ökad risk för att både avloppsvatten och gödsel från betesmarker och lantbruk hamnar i vattentäkter.

- En högre vattentemperatur kan också leda till att vi får in nya växt- och djurarter och gör det lättare för olika parasiter att överleva, säger Kenneth M Persson.

Reningen sker i flera steg

På verken sker reningen av vattnet i flera steg. Vanligast är kemisk fällning och filtrering, men det ger inte en fullständig barriär mot bakterier, virus och parasiter. Processen kan kompletteras med flera steg för att få bort mikroorganismer som finns kvar i vattnet.
Klorering: Kan ge bismak åt vattnet. Biter inte på parasiter.
Ozon: Verksamt mot alla typer av mikroorganismer, men för parasiten Cryptosporidium krävs relativt höga doser och lång kontakttid.
Uv-ljus: På väg att införas på fler vattenverk, bland annat i Östersund efter utbrottet av parasiten Cryptosporidium. Dödar alla typer av mikroorganismer.
Filtrering: Membran med porer i virusstorlek, som inte kräver en hög energiförbrukning, har utvecklats på senare år. Mikroorganismerna silas bort. En av Europas största anläggningar är på väg att byggas i Göteborg.Östersund*

Marie Alpman

Mer om: Vattenrening

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt