Så ska Sverige bli kärnkraftsfritt

2011-10-12 14:26  
En snabb utbyggnad av vindkraft kommer att ge lika stor installerad effekt som vattenkraften till 2050. Foto: Lars Anders Karlberg

RÄTTAD VERSION Behöver Sverige nya kärnreaktorer? Ja säger Vattenfall efter att ha gjort en helomvändning i veckan. Nej säger Greenpeace och visar i en ny rapport hur Sverige kan bli kärnkraftsfritt till 2030.

I en tolvsidig rapport som publiceras i dag visar miljöorganisationen Greenpeace hur Sverige kan avveckla kärnkraften till 2030 och ställa om elsystemet till 100 procent förnybar energi till 2050.

Som Ny Tekniks läsare genast noterade anger Greenpeace fel siffra på den svenska vattenkraftverkens samlade effekt - 30 GW istället för 16,2 GW. Det pinsamma felet är nu korrigerat i rapporten.

Det är framför allt vindkraften som tar plats på Greenpeaces karta.

Medan den installerade effekten vattenkraft ligger kvar på 16 gW fram till 2050 ökar vindkraft till 14 GW 2020, 24 GW 2030 och till 25 GW 2050.

El från biomassa trefaldigas till 6 GW installerad effekt och solcellsel går från i stort sett noll i dag till 7 GW 2050. Geotermisk elproduktion är noll i dag och väntas bidra med 1 GW från 2030.

Sammanlagt skisserar Greenpeace en fördubbling av förnybar elkapacitet från 33 GW installerad effekt 2007 till 69-71 GW 2050.

Vind och sol kommer då att vara en lika stor energikälla som vattenkraften.

För att åstadkomma detta scenario krävs årliga energiinvesteringar på 3,6 miljarder euro. Det är 22 procent mer än om man fortsätter som planerat med nyinvesteringar i kärnkraft och fossileldade kraftverk.

Men de ökade investeringskostnaderna elimineras av de lägre driftskostnaderna i Greenpeaces kalkyl.

Eftersom energiproduktion från förnyelsebara källor inte innebär några löpande bränslekostnader blir driftskostnaderna 1 miljard euro lägre per år, enligt Greenpeace.

Förre generaldirektören på Energimyndigheten, Tomas Kåberger, skriver i förordet till rapporten att den förnybara energin blir konkurrenskraftig om man tog bort alla subventioner som finns för bland annat kärnkraften och samtidigt inför miljöskatter på utsläpp som ger hälsoeffekter eller klimatförändring.

- Vissa länder har direkta subventioner till oljekonsumtion och kolbrytning. Andra ger ekonomiska fördelar till olje-, gas- och kärnkraftverk genom lagstiftning som låter samhället bära kostnaderna för såväl olyckor som avveckling av kärnkraft, skriver Tomas Kåberger.

Greenpeace rapport publiceras samma vecka som statliga Vattenfalls styrelseordförande Lars G Nordström och verkställande direktören Øystein Løseth i en debattartikel öppnar dörren för investeringar i nya kärnreaktorer.

- Vi har nu inlett ett intensifierat analysarbete för att klargöra villkoren för nya kärnkraftsreaktorer i Sverige, skriver de på DN Debatt.

Det är en helomvändning från den officiella ståndpunkten tidigare i höstas då Øystein Løseth sa att Sverige kommer att ha ett elöverskott för lång tid framöver och att beslut om investeringar i ny kärnkraft kan vänta.

Läs Vattenfalledningens debattartikel här.

Läs den 12-sidiga KORRIGERADE svenska sammanfattningen av Greepeace-rappporten "the advanced energy revolution" här.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Solceller Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt