Så ska pumpar stoppa algerna

2009-11-17 23:00  
Grafik: Jonas Askergren

Kan vågdrivna pumpar stoppa algblomningen i Östersjön? Nästa år startar tester utanför Simrishamn och i Stockholms skärgård.

- När bottnarna syrsätts hoppas vi att fosfor ska bindas fast i botten. Då får alg-erna ingen näring, säger Christian Baresel på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Institutet ska tillsammans med KTH testa en ny teknik för att få stopp på algblomningen i Östersjön och ge bättre miljö för växter och djur, exempelvis torsken.

Tanken är att vågor ska skölja in

i ett slags flytande vågbrytare och fylla en bassäng. Då trycks syrerikt ytvatten ner i djupet via ett rör i bassängens botten.

- Vår lösning har inga rörliga delar och kräver inget underhåll, säger Christian Baresel.

Nästa år ska två pilotanläggningar byggas, en i Hanöbukten utanför Simrishamn och en i Kanholmsfjärdet utanför Stockholm. Projektet har en budget på 12 miljoner kronor, varav EU står för hälften.

Enligt Christian Baresel finns det beräkningar som visar att det skulle krävas 2-6 miljoner ton syre per år för att syrsätta hela Östersjön.

Men det här projektet syftar till att förbättra miljön nära kusten, och då räcker det med betydligt mindre mängder.

Pumpningen ska dessutom ses som en tillfällig stödåtgärd för att Östersjön ska få en chans att återhämta sig.

- Det viktigaste är att minska läckage av näringsämnen från land, säger Christian Baresel.

Två andra pumptekniker för att rädda Östersjön har tidigare fått finansiering av Naturvårdsverket, Vinnova och Formas.

* I Lännerstasundet utanför Stockholm testas en finsk eldriven pump.

* Anders Stigebrandt, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, leder utvecklingen av en vinddriven variant. Han räknar med att kunna starta försök på Västkusten före jul och i Östersjön senare i vinter.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt