Så ska kärnkraften ersättas

2011-05-31 14:14  

Än så länge anser marknaden att det är för tidigt att reagera på det politiska beslutet att Tyskland ska avveckla kärnkraften. Dock finns svaret på frågan hur all tysk energi ska ersättas. Nu riktas fokus åter mot Nordstream-projektet och ryskt beroende.  

När Affärsvärlden ringer runt för att fråga analytiker hur man ser på Tysklands senaste beslut är svaren relativt unisona.

Det är för tidigt att investera på den information som finns tillgänglig. En större investmentbank har i samband med nyheten börjat haussa energibolag.

Men än så länge avvaktar marknaden även om några energiaktier i Tyskland reflexmässigt rörde lite på sig under gårdagen.
Faktum kvarstår att Tyskland tidigare beslutat om att avveckla kärnkraften och ändrat sig. Det kan hända igen.  

Men på frågan hur Tyskland, Europas största, och världens fjärde största ekonomi ska ersätta energibortfallet när/om kärnreaktorerna ska sättas ur bruk finns däremot redan ett svar; Nordstreamprojetket.

Nordstream AG är ett internationellt konsortium vars aktieägare utgörs av Gazprom, BASF, E.ON Ruhrgas, Nederlandse Gasuine och GDF.

Projektet består av att bygga två ledningar från Ryssland ut i Europa. Den första ledningen på 1 224 kilometer är redan färdigbyggd.
Bygget av ledning två har inletts. Elva procent eller 131 kilometer är färdigbyggt, enligt Nordstream.
 

När de två ledningarna är i drift, vilket de beräknas vara i slutet av 2012 ska de årligen  transportera 55 miljarder kubikmeter rysk gas till EU. Projektet beräknas bestå i minst 50 år.

55 000 miljarder kubikmeter gas motsvarar vad 26 miljoner hushåll förbrukar på ett år.
Vid sidan av Nordstream pågår gasprojektet Southstream och Nabucco-projektet.
 

Att Nordstream kommer kunna ge Tyskland den energi som efterfrågas står klart. Men huruvida Europas viktigaste ekonomi markant vill öka sitt beroende till den ryska supermakten är en politisk fråga. Å andra sidan är projektet i sig redan en förbindelse från EU att öka beroendet av rysk energiförsörjning. Dock med förbehållet ”i väntan på nya förnybara energikällor”.  

Merkel med vänners beslut om att avveckla kärnkraften skedde i samband med att demonstrationer mot kärnkraft pågick. Nu återstår att se när tyskarna börjar demonstrera mot ett ryskt energiberoende. Då kanske det blir en helomvändning. Igen.

Jonas Melzer

Mer om: Energi Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt