Så ska Johan Ehrenberg <br></br>bli självförsörjande på el

2008-04-15 23:00  

Entreprenören och miljöprofilen Johan Ehrenberg är övertygad om att svenskarna blir mer miljömedvetna och mer energimedvetna om de får producera sin egen el. <br></br> - All teknik finns redan, det gäller bara att utnyttja den, säger han till Ny Teknik.

I sitt nya företag "Egen El" säljer han både små vindkraftverk och solcellspaneler.

Bäst gillar han den japanska vindsnurran Airdolphin.

- "Luftdelfinen" är vacker. Den vill folk ha på tomten, säger Johan Ehrenberg när Ny Teknik ber honom demonstrera den 18 kilo tunga vindturbinen från det japanska företaget Zephyr.

"Vindsnurran är roligast"
Små vindkraftverk på tomten och solceller på taket eller balkongen. Det är vad Johan Ehrenberg ska få svenska folket att satsa på.

- Hälften av all hushållsel i Sverige skulle kunna produceras av hushållen själva. Det är bara att räkna tak, balkonger och trädgårdar, säger Johan Ehrenberg.

Själv kommer han att bli självförsörjande på el på sommarstället utanför Katrineholm när all utrustning är på plats.

- Jag rekommenderar solceller. Det är enklast. Men en snurra är roligast.

Miljöaktivist
Johan Ehrenberg har genom sina tidningar och företag varit engagerad i miljöfrågorna i över 25 år.

Nu när den miljödrivna energidebatten blossat upp är han på plats med två miljövänliga energiföretag Etc El och Egen El, samt en ny tidning, Kloka Hem, som ska stimulera intresset för miljövänliga energilösningar.

Det ena företaget säljer 100 procent förnybar el från Falkenberg Energi.

Det andra säljer vindsnurror, solcellspaneler, solföljare och växelriktare för den som vill producera sin egen miljövänliga el.

Växelriktaren är hemligheten...
Det är växelriktaren som gör att elektriciteten från vindsnurran och solcellerna omvandlas till 230 volt och kan användas direkt i hushållet. Dessutom gör växelriktaren att eventuell överskottsel går in i elnätet och kan användas av andra.

- Jag såg hur det fungerar i Tyskland, där "egen el" är en stor sak och där det finns en uppsjö av växelriktare som man ansluter till det vanliga vägguttaget. Vi använder tyska växelriktare både för solelen och vindelen, säger han.

...och nettomätare är drömmen
Johan Ehrenberg vill också skapa opinion för att de svenska nätbolagen ska sätta upp nettomätare i hushåll som producerare egen el.

När man producerar mer el än man själv behöver "säljer" man överskottet till nätbolaget och den egna elmätaren "snurrar baklänges" lika många kilowatt som man säljer.

- Ett enkelt politiskt beslut om nettomätare skulle sätta igång en fantastisk rörelse i Sverige. I dag vet inte folk att det går att skicka el in i nätet lika väl som att man tar ut el ur nätet, säger Johan Ehrenberg.

- All teknik finns. Det gäller bara att använda den, säger han.

Lönsamt vid fördubblat elpris
Men är det lönsamt?

Ett paket med 300 W solpaneler på balkongen kostar 27 000 kronor. Ett 540 W tak-el-paket kostar 44 000 kronor och en 1 000 W Airdolphin vindsnurra med växelriktare kostar 50 000 kronor.

- Nej det är inte lönsamt nu - men det blir. Om fem år kommer elpriset att vara dubbelt så högt som i dag. Och både solcellerna och vindsnurran lever i 20-25 år.

- Min vision är att få människor att sluta deppa. Att komma ur sin klimatångest. Det här är ett befrielseprojekt för individer. Att våga göra sin egen el och inte sitta och vänta på polikerna, säger Johan Ehrenberg.

Johan Ehrenberg

* Johan Ehrenberg är en obotlig rebell. Som 20-åring startade han tidningen Partisano 1977, som sedan bytte namn till Etc och blev husorgan för många i miljö- och vänsterrörelserna.

* Johan Ehrenberg var en av de mest kända samhällsdebattörerna under 1980-talet.

* Han har skrivit en rad böcker, bland annat Mera pengar och Globaliseringsmyten.

* Han driver att tiotal företag. De senaste är de båda elbolagen Etc El och Egen El.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt