Energi

Så räddar Alfa Laval jättefabrik i Sydafrika

Ångmolnet med föroreningar fick myndigheterna att ställa ett ultimatum: rena utsläppen, annars stänger vi fabriken. En smart kombination av beprövad svensk teknik löste problemet.

Publicerad

Sprängämnesfabriken i den snabbväxande förorten Modderfontein utanför Johannesburg i centrala Sydafrika är en av världens största och äldsta dynamitfabriker.

Den ägs av det internationella företaget African Explosives Limited, som tillverkar 280 000 ton ammoniumnitrat om året.

AELs tillverkning ger många arbetstillfällen, men tidigare också stora utsläpp.

Varje månad spydde fabrikens skorstenar ut över 100 ton ammoniak, betydligt mer än de 15 ton som myndigheterna tillät. Invånarna i Modderfontein var vana vid att ha ett stort, illaluktande moln hängande över sin stadsdel.

När de sydafrikanska myndigheterna hotade med att stänga fabriken började AEL leta efter ett sätt att rena utsläppen.

- Men för att plocka bort de 300 kilo ammoniak som vi släppte ut varje timme, var vi också tvungna att ta hand om 17 ton ånga i timmen - och var skulle den ta vägen? säger Alan Pikor, teknisk chef på AEL.

Tomas Kovacs, tekniskt ansvarig för kondensations- och indunstningsutrustning på Alfa Laval, var just på väg att gå ombord på ett flygplan i Kina när en kollega i Sydafrika ringde och berättade om AELs problem.

Under resan gjorde Tomas Kovacs en skiss med penna och papper. När planet landade skannade han teckningen och mejlade den till AEL.

Idén byggde på att tillverka en stor värmeväxlare som skulle klara tre saker samtidigt

1. Rena ångan.

2. Ta vara på ammoniaken.

3. Ta vara på energin i ångan.

Anläggningen, som i dag finns på plats

i Johannesburg, är nästan identisk med Tomas Kovacs första utkast.

- När den är i full gång våren 2009 räknar vi med att släppa ut mindre än åtta kilo ammoniak om året, vilket är långt under myndigheternas krav, säger Alan Pikor.

Ammoniaken som tidigare gick upp i rök ger nu företaget ett extra tillskott på 500 ton ammoniumnitrat i månaden - och det stinkande molnet över Modderfontein är borta.

För att bygga anläggningen i Johannesburg behövdes ingen ny teknik. Alfa Laval modifierade bara sin förångare Alfa Vap och kondensatorn Alfa Cond och använde dem på ett nytt, smart sätt.

Alfa Vap utvecklades från början för att koncentrera flytande sockerlösningar, men numera används maskinen även för att koncentrera till exempel fruktjuicer och natriumhydroxid.