Så räddades många undan tornadon

2013-05-21 11:33  

När staden Moore i Oklahoma hotades av en tornado varnades invånare av ett signalsystem 16 minuter innan stormen drog in över staden. Det kan ha räddat många liv.

Moore är en förort till Oklahoma city och har ett varningssystem som startar så snart myndigheten National Weather Service utfärdar en tornadovarning för området. Varningssystemet slogs igång 16 minuter innan tornadon anlände till staden, vilket är tre minuter tidigare än genomsnittet, det rapporterar tidningen the Atlantic.

Enligt tidningen business insider har Oklahoma city ett system med 181 varningssirens varav 36 finns i Moore.

Trots den relativt tidiga varningen var det många i området som hade problem att söka skydd då det hela inträffade under rusningstrafik på eftermiddagen.

Under stormen blev i synnerhet två skolor hårt drabbade av katastrofen. Plaza Tower Elementary School blev jämnad till marken och Briarwood Elementary School fick taket bortslitet och flera bilar slungade genom husfasaden, skriver New York Times. Enligt ABC news har skolorna i Moore inga skyddsrum.

Tornadon var en och en halv kilometer i diameter och hade uppmätta vindhastigheter på över 300 km/h. Alla elever på Briarwood och flera klasser på Plaza Elementary school kunde föras i skydd på annat håll, men den senare skolans tredjeklassare blev kvar i skolan och var fortfarande saknade på måndagskvällen. Flera skolor i Moore har tidigare fått kritik för att byggnaderna inte varit konstruerade för att motstå en tornado, skriver businessinsider.com.

1999 drabbades Moore av en annan tornado som ödelade stora delar av staden. När en översyn gjordes på husen som byggdes för att ersätta de som förstördes, har man kunnat konstatera att de byggts med samma byggteknik som tidigare med husväggar som var enkelt fastspikade i betonggrunden, skriver the Atlantic.

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/xTpceWd8UE4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt