Så räddades Fukushimas glömda kärnkraftverk från härdsmälta

2012-02-10 13:38  

En massiv mänsklig insats hindrade att reaktorerna i Fukushimas andra kärnkraftverk drabbades av härdsmälta efter tsunamin 11 mars förra året.

Fukushima Daini, vilket betyder 2 på japanska, ligger 12 km norr om den betydligt mer kända anläggningen Fukushima Daiichi, vilket betyder 1. Vad som hände efter jordbävningen och tsunamin den 11 mars 2011 är väl dokumenterat när det gäller Fukushima Daiichi med sina sex reaktorer. Eftersom inget dramatiskt har rapporterats från Fukushima Daini, med fyra reaktorer, har uppfattningen varit att den anläggningen var bättre rustad för naturkatastrofen.

Men nu berättar kraftverkschefen Naohiro Masuda för japanska medier att det var ytterst nära att även denna anläggningen gick samma öde till mötes som Fukushima Daiichi.

När tsunamivågorna träffade kustremsan ca 15 minuter efter jordskalvet uppskattas våghöjden vid Fukushima Daiichi till 13 meter och vid Fukushima Daini till 9 meter. Det var tillräckligt mycket för att slå ut kylvattenpumparna vid båda kraftverken, och konsekvenserna av detta när det gäller Fukushima Daiichi fick vi se redan något dygn efter naturkatastrofen.

Räddningen för Fukushima Daini bestod i att katastrofen inträffade en fredag eftermiddag, medan det fortfarande fanns personal på plats. Kraftverkschefen Masuda kunde sätta in 2000 anställda för akuta räddningsinsatser.

Dessutom fanns det tillgång till starkström i närheten av kraftverket. Anställda avdelades för att koppla upp kraftverket till starkströmsnätet med hjälp av 200 meter långa kabelsektioner som bars med mankraft över en sträcka på 9 km. Varje kabelsektion väger över 1 ton.

På så vis kunde man få igång kylningen i tid för att hindra härdsmältor i rektorerna. Den 15 mars betraktades de fyra reaktorerna som nedstängda utan att någon radioaktivitet läckt ut.

Hade tsunamin slagit till på natten och eller under en helg hade man bara kunnat sätta in 40 personer för räddningsinsatsen, förklarade Masuda för pressuppbådet.

Högsta ledningen för Fukushimaprefektoratet (länet) besökte anläggningen i onsdags och upprepade då kravet till ägaren, energibolaget Tepco, att avveckla även kraftverket Fukushima Daini.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt