Energi

Så löser du problemet med veken i värmeljusen

Värmeljus i plastkopp. Foto: Ica
Innan du lämnar värmeljuset till återvinning så ska du pilla loss den lilla metallbiten som håller fast veken i koppen, manar återvinningsföretagen. Foto: Jörgen Appelgren
300 miljoner värmeljus går åt i Sverige varje år. Hur mycket aluminium som går förlorad för att folk inte petar bort järnbiten till veken är oklart. Foto: Calle Froste
Annica Dahlberg, FTI Foto: FTI

Njut av värmeljusen, men peta loss vekeshållaren efteråt. Så lyder budskapet från återvinningsbranschen i juletid. Fast för värmeljus i plastkopp är det inte riktigt lika kinkigt.

Publicerad

Varje år används cirka 300 miljoner värmeljus i Sverige. Om alla återvinns så slipper vi 1 000 ton koldioxidutsläpp, enligt Avfall Sverige. Men det kräver att man petar bort den lilla vekeshållaren ur koppen innan värmeljuset lämnas i metallåtervinningen.

Orsaken är att koppen i allmänhet är av aluminium, medan vekeshållaren är av stål. I återvinningsanläggningen fastnar stålet på magneter, och om vekeshållaren sitter fastklistrad i koppen så följer även aluminiumkoppen med till stålåtervinningen. Där brinner aluminiumet upp och kan inte återvinnas.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här