Så krängdes Volvo-ikonens luftslott

2010-05-17 13:47  

Vindkraftsbolaget Arise Windpower pressades in på börsen med minsta möjliga marginal. Bland annat genom att storägaren Tredje AP-fonden köpte mer än lagen medger.

Under fjärde veckan i mars planerade två vindkraftsbolag att göra entré på Stockholmsbörsen. Båda hade kändisar i ledning och styrelse. Båda var uppbackade av tunga ägare.

Men det blev ingen vår i vindkraftens tecken. De dåliga nyheterna kom redan till morgonkaffet, måndagen den 22 mars. Bara 90 minuter före den tänkta börspremiären gick ett pressmeddelande ut:

"Styrelsen för O2 har beslutat att dra tillbaka den föreslagna noteringen, då efterfrågan från investerare inte var tillräckligt stor för att säkerställa en framgångsrik tillvaro på börsen."

Den första stora nyintroduktionen på den här sidan finanskrisen hade ställts in. Detta trots att O2 verkade i en stekhet bransch och hade prominenta storägare i Wallenbergarnas familjestiftelser och finansmannen Robert Weils investmentbolag Proventus.

Olika investerare hade då redan tecknat sig för nya O2-aktier värda 700 miljoner kronor. Men vd Johan Ihrfelt hade siktat på mer: en miljard.

Klicka här för att läsa hela den "smutstiga" historien om hur PG Gyllenhammars Arise Windpower tog sin in på börsen.(OBS! Detta är en extern länk)

Erik Wahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt