Så kollar du grannens vindkraftverk

2012-08-30 10:31  
Vindbrukskollen, en ny databas över samtliga Sveriges vindkraftverk - uppförda, beslutade och planerade.

Hur många vindkraftverk finns det i din kommun, hur många har fått tillstånd och hur många planeras? Allt finns nu samlat i en databas som vem som helst kan söka i.

I dag lanseras Vindbrukskollen för allmänheten. Det är ett webbaserat verktyg som ger en översikt av Sveriges samtliga vindkraftverk – var de finns och var de planeras.

Den som är intresserad av var vilka vindkraftverk som är uppförda och i drift, vilka som är under behandling och vilka som planeras, får en väldigt detaljerad bild över Vindskraftssverige på en klickbar karta.

Det är lite trixigt att hitta rätt från början. Man får först dra ned Vindbrukskollens meny från toppen av Vindlov-sajten och markera vilken typ av karta man vill titta på - uppförda verk, beslutade verk och planerade verk.

Sedan söker man upp och markerar vilket verk man vill hämta uppgifter om. Genom att klicka på infoknappen i navigationskolumnen till höger i kartan och sedan välja sök och därefter avancerat sök kommer man så småningom fram till en faktaruta om vindkraftverket.

Vindbrukskollen är ett samarbete mellan Sveriges länsstyrelser och Energimyndigheten. Det drivs av Länsstyrelsen i Västra Götalands län och finansieras av Energimyndigheten genom Nätverket för vindbruk.

Vindbrukskollen ligger på sajten Vindlov.se.

- Med Vindbrukskollen.se och Vindlov.se har du allt samlat på ett och samma ställe om vindkraft och tillstånd. Här får du tillgång till kartbaserad och relevant information och kan följa ett vindkraftverks hela livscykel från tidig planering till nedmontering, säger Camilla Rosenberg, chef för Vindenheten på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande på torsdagen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt