Så klarade elnätet i Uppland kallaste dagen

2016-02-01 13:17  

Genom att dra ner på värmen i 100 villor kunde Upplands energi kapa effekttoppen när kylan slog till. Målet är att kunna styra 500 värmepumpar.

Fredagen den 15 januari - en av vinterns kallaste dagar - riskerade Upplands energi en dyr överlastsituation eftersom elbehovet hos kunderna var större än beräknat. Men genom att styra ner effekten på värmepumparna i 100 hus i företagets nät så kunde effekttoppen på eftermiddagen kapas. Därmed slapp man extra avgifter för överuttag, samtidigt som kunderna inte märkte någon skillnad.

– Mitt hus ingick i styrningen och jag kunde se en sänkning av energiförbrukningen under den aktuella timman, men ingen förändring i temperaturen hemma, säger Patrik Klintefelt, nätchef på Upplands energi.

Laststyrningen ingår i ett treårigt projekt med målet att styra totalt 500 värmepumpar hos husägare i bolagets nät. Styrutrustningen kommer från Uppsalaföretaget Ngenic och i projektet, som delfinansieras av Energimyndigheten, deltar även organisationen Sustainable Innovation.

Med 500 styrbara värmepumpar räknar Upplands energi med att kunna minska belastningen på elnätet med totalt 1 MW.

– Varje kilowatt kostar i överuttag. Kan vi minska effektuttaget minskar vi också våra kostnader och kan hålla nere nätavgifterna, säger vd Joacim Eronen.

Hur stor effekt som styrdes undan i det här första testet är för tidigt att säga. Analysen pågår fortfarande.

– Men vi visar ändå tydligt hur enkelt det är att uppnå flexibilitet hos villakunderna och det fungerar direkt, från första villan som är installerad i nätet, säger Björn Berg, affärsutvecklingschef på Ngenic.

Företagets system lär sig hur värmen sprids och lagras i ett visst hus genom att väga in faktorer som inomhustemperatur, solinstrålning och väderprognoser.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL