Så kan solcell bli 90 procent billigare

2011-08-25 11:18  
Ny tunnfilmsteknik ska ge billigare solceller. Foto: Fraunhoferinstitutet

Tack vare en ny vakuumbeläggningsmetod för tunnfilm kan solceller på sikt bli 90 procent billigare.

Tyska Fraunhoferinstitutet för elektronstråle- och plasmateknik (FEP) kommer i samband med konferensen Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition att demonstrera en ny tillverkningsmetod för tunnfilm som kan sänka priset på solceller dramatiskt.

Med en nyutvecklat teknik för att bygga upp solcellens olika skikt i vakuum ser forskarna möjligheter att priset på solceller kan minska med 90 procent jämfört med idag.

- Solceller kostar idag flera tusen kronor per kvadratmeter, säger Torsten Kopte, som arbetar med tekniken vid Fraunhoferinstitutet FEP i Dresden. Med den vakuumteknik vi utvecklar kan priset sänkas med minst 90 procent.

Vid institutet har man redan med framgång prövat en teknik att lägga på ett kontaktskikt av molybden för s k CIGS-halvledare tio gånger snabbare än vad som är vanligt idag.

Solcellskonferensen äger rum i Hamburg 5 till 8 september.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt