Så här sprids vindkraft över världen

2015-02-13 11:49  
En interaktiv karta visar vindkraftens utveckling över världen. Foto: TT, breezesystem.com

Det börjar med två ensamma prickar i USA och Danmark. Sedan blåser det på rejält. Se den spännande utvecklingen när vindkraft sprids över världen.

Svenska Breeze har tagit fram en interaktiv karta över utbyggnaden av vindkraft i världen. Den bygger på statistik från den internationella branschorganisationen för vindkraft, Global Wind Energy Council.

Klickar man på playknappen flyttas man tillbaka till år 1981. Först ser man bara en ensam prick i USA, som har 18 MW installerad vindkraftseffekt. Men skärper man ögonen skymtar en andra miniprick. Den symboliserar 7 danska MW. Först 1987 dyker nästa prick upp i Tyskland, som då hade 5 MW.

Sedan tar det fart rejält. Prickarna blir allt fler och allt större fram till 2014 då den sammanlagda installerade effekten har vuxit till 369 553 MW. Nu är Kina störst med 114 763 MW. Därefter kommer USA med 65 879 MW och Tyskland med 39 165 MW. När den interaktiva kartturen har kommit fram till år 2014 så får bara länder som har mer än 50 MW installerad vindkraftskapacitet vara med på kartan.

Danmark då? Vindkraftspionjären har nu 4 845 MW installerad vindeffekt. Den danska utbyggnadstakten har mattats av, och Sverige spurtade om i fjol och nådde 5 425 MW.Följ vindkraftens utveckling över världen.Följ Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt