Så här fungerar Ikeas elavtal med sol- och vindkraft

2021-08-17 08:23  

Möbelkedjan Ikea slår sig in på elmarknaden med ett erbjudande om hushållsel från sol och vind. Ett rörligt timpris ska utbilda svenska hushåll att konsumera el mer hållbart.

Elen får inte komma från sol- och vindanläggningar som är mer än fem år gamla. Syftet med detta är att skapa ett tryck för nya investeringar i förnybar elproduktion, enligt Erik Martinson, vd på Svea Solar som deltar i samarbetet.

Han ser det rörliga timpriset som en viktig pusselbit när det gäller att utbilda svenska hushåll i hållbar elkonsumtion.

– Det blir den mest transparenta prismodellen, där vi för över den direkta kostnaden på kunden. Är det dyrt en timme är det ofta att det är hög belastning på elnätet. Då är det bättre att kunden väntar, om det går att konsumera senare.

– Vi vill utbilda kunden att konsumera rätt och då måste vi ha ett rörligt timpris.

Läs mer: Solcellsentreprenören Erik Martinson: Då omsätter vi 10 miljarder

TT: Hur skyddar man kunderna från kraftiga prislyft?

– På lång sikt är det billigare med timpris och man har den fulla transparensen. Om vi ska säkra upp priset måste vi ta en premie för det, och det kommer bli dyrare för kunden, säger Martinson.

– Någon dag kommer det bli dyrare, men över året kommer det vara bättre för kunden, tillägger han.

En hel del el från vind och sol

Svea Solar samarbetar sedan två år med Ikea om försäljning av solceller.

– Vi vill hjälpa kunderna att minska sitt klimatavtryck och minska sin konsumtion, samtidigt som vi driver på nybyggnation, säger Erik Martinson om satsningen på elabonnemang.

Hur stort antal abonnenter som kan hanteras innan det blir svårt att hitta el som uppfyller hållbarhetskriterierna för satsningen är svårt att svara på, enligt Svea Solar-chefen.

Läs mer: Efter solceller – Ikea kan börja sälja elbilsladdare

Men han påminner om att det redan finns en hel del vind och sol i systemet i Sverige i dag och att utbyggnadstakten är stor.

– Skulle alla byta till det här skulle det göra att vi skulle behöva driva på utvecklingen ännu hårdare och snabbare. Men det är ju det vi egentligen vill, säger han.

Sverige första land för elabonnemanget

Han tillägger att man ska se satsningen långsiktigt och att det då kommer att kunna absorbera väldigt många kunder.

– Skulle vi kunna komma till den nivån att vi inte längre kan garantera ursprungsgarantier från sol och vind som är fem år gammal har vi lyckats otroligt bra.

Läs mer: Ikea har fördubblat antalet ingenjörer på fem år

Enligt Ikea Sveriges hållbarhetschef Jonas Carlehed hamnar koncernens första satsning på försäljning av el från sol och vind just i Sverige dels då det är på hemmaplan. Men det handlar också om att förutsättningarna är goda här, med ambitionen att bli det första fossilfria välfärdssamhället till 2045.

När det gäller eventuella framtida lanseringar av elabonnemang utomlands jämför Carlehed med solceller via Ikea, som i dag finns på tio marknader.

– Vi jobbar oss igenom de mest mogna länderna till att börja med. Samma kommer att gälla när det gäller elavtalet.

Timpris utan prispåslag

Elen som erbjuds via tjänsten köps upp av Svea Solar och säljs vidare utan prispåslag.

Utöver det så kallade spotpriset kommer kunden betala för så kallade handelskostnader, det vill säga avgifter från Svenska Kraftnät, elbörsen Nordpool, en balanskostnad samt en avgift för elcertfikat.

Därtill kommer en varierande kostnad för ursprungsgarantin, som visar att elen som kunden köper via tjänsten kommer från sol och vind. Vid behov kommer även vattenkraft köpas.

Elen i i tjänsten kommer dessutom med en Bra Miljöval-märkning från Naturskyddsföreningen, som visar att elen är producerad enligt vissa miljökrav.

Källa: Ikea

Joakim Goksör/TT

Mer om: Ikea Elavtal

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt