Så halverade han energinotan

2012-10-05 12:45  

Från och med den här veckan kan alla elkunder välja att köpa el per timma. Chalmersingenjören Anders Kjellström har haft timmätning i två år och sparar tusenlappar på elräkningen.

För snart tio år sedan blev elektroingenjören och egenföretagaren Anders Kjellström ägare till ett 70-talshus i Mölndal. Huset hade direktverkande el och under de första åren var elbehovet omkring 35 000 kWh.

Eftersom Anders Kjellström har ett stort intresse för energibesparingar började han att räkna på om det skulle gå att minska energikostnaden med 80 procent.

Sagt och gjort. Anders Kjellström satte igång med en rad åtgärder varav de viktigaste var att:

- Täta köldbryggor.

- Installera ventilationsaggregat med värmeväxling

- Installera bergvärme.

- Lägga golvvärme i stora delar av huset.

Härmed sjönk energiförbrukningen rejält och Anders Kjellström kunde gå ner från 25 A huvudsäkring till 16 A.

För två år sedan var nästa steg att begära timavläsning av elmätaren från Mölndal Energi och sedan teckna ett avtal med Vattenfall om att köpa el med koppling till spotpriset på Nordpool.

Genom att teckna timavtalet via sitt företag kunde han få det utan extra kostnad.

-Jag kan då köpa el på natten som kostar 20 öre när den sedan på dagen kostar 40 öre. I somras hände det att jag köpte el för 4 öre, säger Anders Kjellström.

Han fick Nordpool att lägga ut morgondagens spotpris på en ftp-server så att han varje dag kan få det i en datafil.

Nästa steg är att låta värmesystemet utnyttja data om elpriset automatiskt så att vattnet till ackumulatortanken kan värmas under tider då elpriset är lågt.

Han håller som bäst på att utveckla ett system som bland annat innehåller pumpar till varje element så att det går att styra värmen i de olika rummen. För att "prata" med temperaturgivarna vill han använda internetprotokollet.

-Det pågår ett spännande arbete kring standardisering, säger Anders Kjellström och berättar att han i nästa vecka åker till Florida för att delta i ett av organisationen IPSO:s möten.

Att styra värmen är det mest kritiska för att påverka energikostnaderna betonar Anders Kjellström.

-Tvätta på natten som det talas så mycket om ger bara småsummor, men när jag kan styra värmen fullt ut räknar jag med att kunna spara 5000 kronor om året.

Engagemanget för att spara el stannar inte vid det egna huset.

-Jag har nu också 50 kompisar, många från studietiden på Chalmers, som ska prova mitt system som jag kallar Behovsbomodellen, säger Anders Kjellström.

För att styra belysningen har han monterat rörelsevakter i en del rum

-Belysning kommer att styras på många sätt: med närvaro, dagsljus, fjärrkontroll, app, tryckknapp eller röst, säger han.

Utöver alla åtgärder inne i huset har han också både solceller och solvärmare.

-Problemet är att när det är som soligast är även elpriset som lägst. För solcellerna räknar jag med en payoff-tid på 45 år.

Hur långt har han då kvar till målet på att minska energikostnaderna med 80 procent?

-Jag har nått halvvägs, men vintern var ovanligt kall. Samtidigt var golvvärmen inte färdig och jag upptäckte att råttorna käkat upp isoleringen i ett av badrummen. Det gjorde att vi fick elda på lite extra, säger Anders Kjellström.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt