Så farlig är den ”ofarliga” vattenbaserade färgen

2015-04-23 08:18  
Forskare slår larm. Höga halter av allergiframkallande konserveringsmedel finns i nästan all vattenbaserad målarfärg. Foto: Jörgen Appelgren

ALARMERANDE FORSKNING. Höga halter av allergiframkallande konserveringsmedel finns i nästan all vattenbaserad målarfärg. – Vi måste få maxgränser. Det räcker inte med information, säger yrkesdermatolog Carola Lidén, som har medverkat i en ny europeisk studie.

Nästan all den undersökta färgen, 94 procent, innehåller de starkt allergiframkallande konserveringsmedlen MI och BIT, skriver Arbetarskydd.

– För dem som har blivit allergiska är det nästan omöjligt att hitta färg de klarar av. Det finns målare som använder färg med lösningsmedel i stället, men det innebär ju andra problem, säger Carola Lidén, professor på Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet och överläkare vid Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.

I dag räcker det med en varning om att färgburken innehåller allergiframkallande ämnen. Det gäller över en viss koncentration av ett visst ämne.

– Färgtillverkarna förefaller blanda i flera olika medel som vart och ett håller sig under den halten, för att slippa märkningen, säger Carola Lidén.

 

Läs hela artikeln på Arbetarskydd.

 

Läs också Målaren: Man vill ju inte få ned det i lungorna

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt