Energi

Så får du - och Åsa Romson - måla båten

Om man som Åsa Romson har Ostkusten som hemmahamn är reglerna strängare än på Västkusten vad gäller båtbottenfärg. Foto: TT

Färgen på miljöminister Åsa Romsons segelbåt är så giftig att den endast får målas av yrkespersonal med skyddskläder. Och enbart på fartyg. Men vad får man egentligen måla sin fritidsbåt med? Ny Teknik reder ut reglerna.

Publicerad Uppdaterad

Att miljöminister Åsa Romson har bottenmålat sin segelbåt med en förbjuden kopparfärg, rapporterade Expressen redan i höstas. Härom veckan hamnade ministern i nytt blåsväder när hon i tidningen På Kryss påstod att båten inte var en fritidsbåt. Men det är den visst, enligt Trafikverket.

Men vilken färg får man egentligen måla sin fritidsbåt med? Om man som Åsa Romson har Ostkusten som hemmahamn är reglerna strängare än på Västkusten, eftersom Östersjöns ekosystem är känsligare för gifter. Från år 1999 och tolv år framåt fanns det inte en enda tillåten kopparbaserad färg för fritidsbåtar i Östersjön. Men 2011 godkände Kemikalieinspektionen en sådan färg, och sedan dess har antalet ökat rejält. I dag har fritidsbåtägarna 13 kopparbaserade båtbottenfärger att välja på, enligt Kemikalieinspektionens tabell över godkända ostkustfärger.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här