Så drabbas vi om Ryssland stryper gasen

2014-03-14 10:16  

Brittiska forskare har använt en matematisk modell för att simulera hur de olika europeiska ländernas gasnät skulle påverkas om Ryssland slutade exportera gas.

Ukraina och Vitryssland har gasnät som är mindre motståndskraftiga än västliga grannar, visar en ny forskningsstudie gjord vid Queen Mary University of London. Författarna till studien menar att ett decentraliserat gasnätverk krävs för att klara av energiförsörjningen i händelse av konflikter eller naturkatastrofer.

– Naturgas utgör 24 procent av Europas energikonsumtion. Vad gäller det ökande beroendet av energi från andra länder, går många nationer igenom förändringar som saknar motstycke, skriver de i studien.

I studien har de experimenterat med att avlägsna vissa länders gastillgångar eller gasnätverk och analyserat hur det påverkar resten av Europa. Det generella resultatet var att länder i Östeuropa påverkades mycket mer än länder i väst.

Ett fall de analyserade var att Ryssland slutat leverera gas till Vitryssland och Ukraina och den i stället fick levereras från Norge. Även fast de sänkte gaskonsumtionen drastiskt i hela Europa kunde endast fem procent av Ukrainas efterfrågade kvantitet levereras.

Ett land som är särskilt känsligt för ett sådant scenario är Österrike. Dels för att gasnätet skulle påfrestas av gasen som skulle transporteras från väst till öst, men också på grund av att landet i dag importerar mycket gas från Ryssland.

Storbritannien skulle klara sig relativt väl vid en sådan kris. Värre vore det om de hamnade i konflikt med Norge, eller om de förlorade tillgången på flytande naturgas, LNG.

– Vår algoritm är inspirerad av matematiska modeller för internettrafik. För att mildra en energikris skulle de europeiska länderna tvingas att samarbeta genom att ge varandra tillgång till gasnäten, säger medförfattaren Rui Carvalho.

Studien publicerades den 12 mars i Plos one.

Ville Westman

Mer om: Gas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt