Så dimras led-lampan smartare

2013-09-09 09:37  

Ett nytt sätt att pulsa matningsströmmen gör led-lampan mer effektiv. Det kan spara stora mängder energi, enligt forskare i Hongkong.

I dag regleras ljusstyrkan i ledlampor ofta med så kallad pulsbreddsmodulering (PWM). Drivströmmen stängs då på och med en frekvens som är så snabb att det mänskliga ögat inte hinner uppfatta blinkningarna.

Forskare vid Hongkongs polytekniska högskola presenterar en annan typ av strömstyrning som gör belysningen mer energieffektiv. I stället för att pulsa strömmen i en fyrkantspuls som varierar mellan full strömstyrka och noll ampere, så pulsas strömmen mellan full strömstyrka och ett mellanvärde. Fast den fulla strömstyrkan är på under ett kortare tidsintervall än normalt. Forskarna kallar metoden ”multi-level PWM”.

Den viktigaste fördelen är att lampans ljusutbyte mätt i lumen per watt ökar, vilket kan ge energibesparingar på upp till 15 procent. När mindre energi slösas bort som värme kan lampan dessutom klara sig med mindre kylning. Detta sparar pengar samtidigt som lampan blir smäckrare.

Tekniken kan dels användas för att dimra enskilda lampor, dels för att spara stora mängder energi i stora ledskärmar. Som exempel har forskarna räknat ut att elnotan för en av de gigantiska ledskärmarna vid Times Square i New York skulle kunna sänkas med drygt 14 000 kronor i månaden med metoden.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt