Så blir du din egen klimatforskare

2010-02-01 16:00  

De båda Chalmersdoktorerna Christian Azar och Daniel Johansson har utvecklat en klimatkalkylator som kan köras över internet. Nu kan vem som helst göra sina egna prognoser.

I dag sjösatte de sin CCC-kalkylator, Chalmers Climate Calculator, som visar vilken koncentration av koldioxid atmosfären får vid olika antaganden om CO2-utsläpp och vilken temperaturökning det blir på jordens yta.

- CCC-kalkylatorn ska kunna användas av alla klimatintresserade, från privatpersoner och studenter till journalister, politiker och klimatförhandlare, säger Daniel Johansson till Ny Teknik på måndagseftermiddagen.

Han och Christian Azar har tagit en enkel klimatmodell från deras egen forskning och gjort tillgängliga över nätet.

- Det är ett sätt att föra ut klimatforskningen till en bredare allmänhet och skapa förståelse för den. Det råder ju stor osäkerhet i klimatfrågan i dag och att använda modellen kan vara ett sätt att testa vad osäkerheterna innebär, säger Daniel Johansson.

Svar direkt när du väljer utsläppsnivå
På CCC-sajten finns det instruktioner hur man ska göra. Genom att klicka på de blå frågetecknen efter rubrikerna ”Climate Scenario” och ”Emissions Sensitivity” får men en förklaring till de olika antagandena.

Genom att välja olika värden för framtida utsläpp får man direkt svar på koncentrationen av koldioxid i atmosfären och den framtida temperaturökningen.

Här är direktlänk till CCC-kalkylatorn.

Om man inte vidtar några som helst åtgärder kommer årsmedelvärdet för temperaturen vid jordens yta att öka med upp till 4 grader till år 2100.

Men om man minskar utsläppen med 1,5 procent per år från och med i dag kan temperaturökning begränsas till 2,3 grader.

Vad blir temperaturen år 2100 om utsläppen stabiliseras på dagens nivå eller om de minskar med 3 procent om året från och med i dag?

Vad händer om man i stället börjar minska 10, 20 eller 30 år senare?

Det är exempel på vad man kan göra med kalkylatorn.

Om avskogningen stoppas?
Det finns också regionvarianter av modellen där man får svar på vad som händer om bara i-länderna minskar sina utsläpp men inte u-länderna.

Man ska till exempel kunna ställa frågan hur mycket och hur snabbt i-länder respektive u-länder måste minska utsläppen för att hålla sig under två graders temperaturökning, som är max vad jorden tål utan att de stora katastrofscenarierna utlöses.

CCC-kalkylatorn ska också kunna ge svar på frågor om vilken roll avskogningen spelar för atmosfärens koldioxidhalt och temperatur och hur mycket temperaturökningen begränsas om avskogningen stoppas.

Här är direktlänken till 2-regionvarianten.Tyvärr var det svårt att öppna den sajten genom Ny Tekniks brandvägg. Men det funkade för andra som prövat.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt