S kovänder om kärnkraften

2013-09-11 09:27  

Socialdemokraterna vill satsa på grön energi och skrota kärnkraften. Det uppger Magdalena Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, för Dagens Industri.

Hårt pressad i under en valdebatt som arrangerats av Dagens Industri lämnade Magdalena Andersson beskedet att Socialdemokraterna tycker att kärnkraften bör avvecklas.

- Vi tycker att kärnkraften bör avvecklas och ersättas med förnybara energikällor, säger hon, enligt tidningen, som refererar debatten i en bilaga i morgon.

Magdalena Andersson vill dock inte precisera när i tiden avvecklingen bör äga rum.

I stället uppger hon att den ”måste ske i den takt som vi får fram alternativa energikällor.”

Först vill S dock ”säkra en god energitillförsel till den svenska industrin och det svenska näringslivet.”

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven har i media beskrivits som en stark förespråkare av kärnkraft och pådrivande i frågan om att ersätta några av de gamla svenska reaktorerna med nya.

Men Magdalena Andersson säger nu till Dagens Industri att det är ”totalt dödläge” i den svenska energipolitiken.

Inga nya reaktorer byggs, och alternativen är otillräckliga, uppger hon. Hon anser att situationen leder till att Sverige missar "potentiella investeringar varje dag".

Sverige har i dag tio reaktorer. Nya Teknik avslöjar i dag onsdag att den äldsta av dem, reaktor 1 i Oskarshamn (med startår 1972,) är världens sämsta kokvattenreaktor.

Den står ofta stilla på grund av olika fel och ligger på fjärde sämsta plats i världen när det gäller att producera el.

 

Läs om mer kartläggningen av hur mycket el som världens åldrande kärnkraftsreaktorer, det vill säga de som startats före 1980, levererar.

Mer om: Oskarshamn Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt