S kovänder om kärnkraften

2013-09-11 09:27  

Socialdemokraterna vill satsa på grön energi och skrota kärnkraften. Det uppger Magdalena Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, för Dagens Industri.

Hårt pressad i under en valdebatt som arrangerats av Dagens Industri lämnade Magdalena Andersson beskedet att Socialdemokraterna tycker att kärnkraften bör avvecklas.

- Vi tycker att kärnkraften bör avvecklas och ersättas med förnybara energikällor, säger hon, enligt tidningen, som refererar debatten i en bilaga i morgon.

Magdalena Andersson vill dock inte precisera när i tiden avvecklingen bör äga rum.

I stället uppger hon att den ”måste ske i den takt som vi får fram alternativa energikällor.”

Först vill S dock ”säkra en god energitillförsel till den svenska industrin och det svenska näringslivet.”

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven har i media beskrivits som en stark förespråkare av kärnkraft och pådrivande i frågan om att ersätta några av de gamla svenska reaktorerna med nya.

Men Magdalena Andersson säger nu till Dagens Industri att det är ”totalt dödläge” i den svenska energipolitiken.

Inga nya reaktorer byggs, och alternativen är otillräckliga, uppger hon. Hon anser att situationen leder till att Sverige missar "potentiella investeringar varje dag".

Sverige har i dag tio reaktorer. Nya Teknik avslöjar i dag onsdag att den äldsta av dem, reaktor 1 i Oskarshamn (med startår 1972,) är världens sämsta kokvattenreaktor.

Den står ofta stilla på grund av olika fel och ligger på fjärde sämsta plats i världen när det gäller att producera el.

 

Läs om mer kartläggningen av hur mycket el som världens åldrande kärnkraftsreaktorer, det vill säga de som startats före 1980, levererar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt