Ryssland ska dubbla gasutvinningen vid Krim

2014-03-24 15:09  

Ryska statliga gasbolaget Gazprom har redan planerat för en fördubbling av gasutvinningen på Krim.

Enligt den ryske premiärministern Dmitry Medvedev tänker Ryssland göra sig oberoende av gasleveranser från Ukraina för sin fortsatta verksamhet på Krim, rapporterar nyhetstjänsten Ria Novosti.

Enligt officiella data utvinns 1,5 miljarder kubikmeter naturgas årligen i området som har en av Svarta Havets rikaste tillgångar på olja och gas offshore.

Ryssland planerar att bygga ett nytt kraftverk på Krim, alternativt dra elledningar och vattenledningar från det ryska området Krasnodar alldeles i närheten av Krim.

Under söndagen uppstod störningar i energiförsörjningen. Det är oklart om dessa berodde på tekniska fel eller om det rörde sig om politiska aktioner.

Ryssland har nu planer på att flytta nio stora mobila generatorer som använts vid vinter-OS i Sotchi till Krim.

Medvedev säger att Krims beroende av vatten och el är ännu ett infrastrukturellt problem som kan lösas genom internationella förhandlingar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Naturgas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt