Ryssland bygger kärnreaktorer i Iran

2014-11-12 06:27  

Ryssland skrev på tisdagen ett kontrakt med Iran för att bygga två kärnreaktorer i landet, och annonserade planer för totalt nio.

Kontraktet skrevs mindre än två veckor innan tidsfristen går ut för att nå en internationell uppgörelse kring Irans omtvistade kärnprogram.

Bland annat innefattar avtalen byggandet av två nya reaktorer vid det existerande kärnkraftverket Bushehr, som också byggdes av Ryssland.

Samtidigt förs intensiva förhandlingar mellan Iran och sex världsmakter, inklusive USA och Ryssland, inför en tidsfrist satt till den 24 november. Den så kallade 5+1-gruppen vill att Iran ska minska sin kapacitet att anrika uran. Ledningen i Teheran hävdar att man behöver anrika eget uran för att kunna driva reaktorerna tillförlitligt, men västländer tillsammans med Israel är oroliga för att Iran ska anrika uranet vidare för att kunna bygga kärnvapen.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt