Rysk kärnanläggning beredd ta Fukushimabränsle

2015-12-03 15:51 Håkan Abrahamson  
Kärnkraftverket i Fukushima. Foto: TT/AP

Rysslands äldsta anläggning för hantering av radioaktivt material, Mayak i Chelyabinsk, gör sig beredd att ta hand om bränslet från de havererade reaktorerna i Fukushima.

Enligt ryska nyhetsbyrån Ria Novosti uppgraderas en av de många anläggningarna i Mayak för att upparbeta bränsle från de ryska VVER-1000 reaktorerna.

Det arbetet beräknas vara klart i slutet av 2016. Året därpå ska anläggningen även ha möjligheter att ta hand om bränsle från anläggningar som används i västvärlden.

Anläggningen i Mayak togs i bruk 1948 och har drabbats av olyckor och kritiserats för att släppa ut radioaktivt avfall i sjöar och floder i sitt närområde.

Anläggningen ingår i statliga Rosatom som deltar i arbetet med att städa upp efter haveriet i Fukushimaanläggningen efter naturkatastrofen 11 mars 2011.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt