Ryktet går: Oljeläckan är inte tätad

2010-10-08 13:52  

Ryktesfloden blir allt starkare om att BP inte lyckats täta oljeläckan i Mexikanska bukten. Många fruktar nu en ny okontrollerad utblåsning.

Det är den norska ingenjörstidningen Teknisk Ukeblad som fångat upp misstron hos oljeexperterna om att saker inte står rätt till i Mexikanska bukten.

Det är framför allt avsaknaden av en slutlig bekräftelse från undersökningsledaren Thad Allens National Science team som satt fart på spekulationerna om att oljan har tagit andra vägar i saltformationerna och att det när som helst kan ske en ny utblåsning på annat håll.

- Vi har inte fått någon information som bekräftar att den cementblandning som använts för att täta läckan har gått dit det ska, säger en oljeexpert som Teknisk Ukeblad talat med.

Han fruktar en ny, okontrollerad undervattensutblåsning som blir ännu värre att komma tillrätta med.

En annan oljexpert som Teknisk Ukeblad talat med uttrycker oro för att man tappat trycket i en av de avlastningshål som borrats. Det skulle tyda på att det byggs upp en läcka någon annan stans.

Ett bevis för den teorin är att BP lyckades byta ut den trasiga utblåsningsventilen mot en annan utan att det krävdes några extra säkerhetsarrangemang.

Båda dessa oljeexperter som uttalat sig för Teknisk Ukeblad kräver att få vara anonyma eftersom de på ett eller annat sätt är inkopplade i den pågående utredningen.

Men teknikchefen på det norska borrningsföretaget Acona Wellpro, Thorleif Lager, är inte lika orolig.

Han menar att det är fullt möjligt att oljan kan ta vägen ut i nya formationer utan att det behöver bli en ny utblåsning.

- 1989 hade Saga en underjordsutblåsning som varade i över 300 dagar. Man räknar med att uppemot 2,5 miljoner fat olja och stora mängder gas strömmade ut i en ny formation på 400-900 meters djup innan läckan dödades för gott med ett avlastningshål, säger Thorleif Lager.

Ny Teknik har skrivit 60 artiklar om oljekatstrofen som inträffade den 21 april i år och som tog 11 oljearbetares liv när oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade.

Sök i Ny Tekniks arkiv på "BP".

BP den 19 september: Läckan är dödad!

"BP bekräftar i dag att arbetet med att döda läckan i oljekällan MC252 i Mexikanska bukten nu har fullföljts och pluggats med cement", skrev BP den 19 september 2010.

Det var fyra dagar efter att det första avlastningshålet var klart och två dagar efter cement börjat pumpas ned i hålet.

"BP, det statliga amerikanska vetenskapsteamet och National Incident Commander slår nu fast att dessa åtgärder har bidragit till att tätningsringarna lyckosamt har försglats", skrev BP.

- Dock är det en hel del arbete kvar att göra, skriver BP. Bland annat ska båda avlastningshålen pluggas med cement.

Läs hela BP:s pressmeddelande här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt