Rusning till Sveaskog<br></br>efter bra vindkraftlägen

2007-09-25 15:13  

Intresset för att bygga vindkraftsparker i blåsiga skogsområden är glödhett. Det är billigare än till havs och det strular inte lika mycket med tillstånden. Den som märker av intresset är statliga Sveaskog, Sveriges största skogsägare.

- Vi har skrivit nyttjanderättsavtal med ett 20-tal vindkraftsföretag som just nu undersöker möjligheterna att bygga vindkraftsparker på 33 platser på våra marker. Det handlar om mer än 500 vindkraftverk med en samlad effekt på minst 1.200 megawatt, säger Linda Andersson, informationschef på Sveaskog till Ny Teknik.

Sveaskog är Sveriges största skogsägare med 3,4 miljoner hektar skogsmark över hela Sverige. Det motsvarar 15 procent av all produktiv skogsmark i Sverige.

Sedan tidigare har Sveaskog lämnat nyttjanderätt till femton vindkraftverk på fyra platser i Sverige.

Aapua Vind har sju verk i Övertorneå, Kalix Vindkraft har ett verk i Kalix, Hornbergets Vindkraft har två verk i Malå och Stena Renewable Energy har fem verk i Ludvika.

100 andra bolag på kö
Vindkompaniet i Mörbylånga är ett av de bolag som skrivit ett nyttjanderättsavtal med Sveaskog för att påbörja projektering och tillståndsansökan.

Andra namngivna bolag är Eon Vind, Skellefteå Kraft, RES Skandinavien, Eolus Vind, Svevind, Polvind, Lapplands Energi och Stena Renewable Energy.

Förutom de cirka 20 företag som nu skrivit avtal med Sveaskog köar ett 100 andra företag utanför Sveaskogs dörr för att få bygga vindkraftverk på Sveaskogs marker.

Men marken räcker till. Enligt Sveaskogs beräkningar finns ungefär 2.000 lämpliga vindkraftslägen på företagets marker, det vill säga där det blåser mer än 6,5 meter per sekund.

Storsatsning av Vattenfall
Intresset för att bygga vindkraftverk på land har ökat dramatiskt efter kostnadsökningen och problemen med havsbaserade vindkraftsparker.

Vattenfall, som är Sveriges största vindkraftsägare med flera stora havsparker, planerar nu en storsatsning på landbaserad vindkraft. Pilotprojektet är ett skogområde söder om Mörlunda i Hultsfreds kommun i Småland.

Det stora skogsbolaget SCA har bildat ett vindkraftsbolag tillsammans med norska Statskraft för att bygga stora vindkraftsparker på SCA:s marker i mellersta Norrland.

Ett nybildat vindkraftsbolag Arise Wind planerar för flera stora vindkraftsparker i skogarna i Laholmstrakten.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt