Rusning till atomutbildning

2009-11-04 15:23  

Det våras för kärnkraftsforskare och kärnkraftsingenjörer. Det nystartade mastersprogrammet "Nukleär teknik" på Chalmers i Göteborg fyllde till exempel sina kursplatser på nolltid i höstas.

- Vi räknar med att utbilda 70 ingenjörer inom en femårsperiod. Troligen blir det ännu fler, säger Anders Nordlund, koordinator för det nya mastersprogrammet till Chalmers Nyheter.

Efter flera decennier har kärnkraftsindustrin gått på sparlåga men nu är kärnkraften i ropet igen och det planeras för hundratals nya reaktorer runt om i världen.

Ny generation kärnkraftsingenjörer
Det skapar ny efterfrågan på kärnkraftstekniker och ingenjörer samtidigt som många av de som var med under storhetstiden på 1970- och 1980-talen nu börjar gå i pension.

- Branschen kräver nyrekrytering av studenter som vill utveckla och ifrågasätta existerande metoder och arbetssätt, säger Anders Nordlund.

Han ser flera tecken på det ökade intresset för kärnkraftsingenjörer- rusningen till det nya mastersprogrammet på Chalmers, alla platsannonser i Ny Teknik och energibolagens intensiva studentuppvaktning på Chalmers arbetsmarknadsdagar i vårs.

Det är inte bara industin som ropar efter kärnkraftsingenjörer. Även Strålsäkerhetsmyndighten och Beredskapsmyndigheten är möjliga arbetsgivare, menar Anders Nordlund.

Äver för yrkesfolk
Mastersprogrammet i Nukleär teknik är både yrkesinriktat och forskningsförberedande, beroende på hur man profilerar sina studier med kurser och examensarbete.

Dessutom är intresset från industrin stort när det gäller behovet av att fortbilda sin personal och för den enskilde att få ett vidare perspektiv.

- Just inom kärnkraftsbranschen kan det handla om frågor som: Varför är våra verk byggda som de är?, Hur kontrollerar vi processen?, Vad kan gå snett och varför?, Vad får vi för avfall och vad innehåller det? Kan en reaktorhärd explodera?, säger Anders Nordlund till Chalmers Nyheter.

Vetenskapsrådet satsar
I helgen blev det klart att Vetenskapsrådet ger 50 miljoner kronor tillforskning inom den fjärde generationens kärnkraft.Det är professorerna Janne Wallenius på KTH och Hans-Olof Andrén som får pengar till var sitt fyraårigt forskningsprogram.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt