Rosten försenar Ringhals 2

2015-10-15 07:33  

Reaktor 2 i Ringhals får inte tillstånd att starta innan dess ägare, Ringhals AB, visat att inneslutningen är tillräckligt säker.

Läget beträffande Ringhals 2 - som stått stilla i drygt ett år - kan vara kärvare än väntat.

Operatören Ringhals AB tog tidigare i år bort betong, och frilade en tredjedel av bottenplåten i inneslutningen som omger reaktortanken, efter att man funnit ett vätskeläckage. Det visade sig bero på en gammal borrskada.

Samtidigt upptäcktes rostskador på den frilagda delen av plåten. På vissa punkter var den genomrostad. En teori är att skadorna uppstått vid byggandet av Ringhals 2 under åren 1971–73.  Svetsarbeten och reparationer blev klara i juli.

Ringhals AB ansökte därefter om att få starta reaktorn igen hos SSM, Strålsäkerhetsmyndigheten, och presenterade samtidigt säkerhetsbedömningar och hållfasthetsberäkningar.

Men SSM, som nu granskat ansökan, anser i en rapport att bolaget inte kunnat visa att det finns tillräckliga säkerhetsmarginaler vid fortsatt drift.

Den stora frågan är hur djupa korrosionsskador som skulle kunna förekomma i de två tredjedelar av bottenplåten som inte frilagts, och därmed inte inspekterats visuellt.

Viss typ av degradering får förekomma i materielen, enligt SSM.

- Men eftersom bolaget inte åtgärdar skadorna fullt ut utan bara delvis, måste man bevisa att säkerhetsmarginalerna är tillräckliga, uppger Lars Skånberg, enhetschef på SSM.

Ringhals måste nu visa att det inte kan förekomma några aktiva eller djupare rostangrepp i icke-inspekterade delarna av plåten, och att inneslutningen är så pass säker att varken personalen eller omgivningen riskerar stråldoser över en viss gräns - om den skulle läcka.

Enligt Anna Stålnacke, presskontakt på Vattenfall, jobbar man med att ta fram kompletterande redovisningar och analysunderlag till SSM.

- Det är en omfattande redovisning som görs i den här frågan och vi kommer nu omarbeta och förtydliga vår redovisning.

Denna ska senast i nästa vecka lämnas in till SSM. Återstarten av reaktor 2 har på grund av beräkningsarbetet flyttas fram från den 4 till den 13 november.

Eon och Vattenfall ska idag, 15 oktober,  hålla extra bolagsstämma för att diskutera förtida stängning av R 1 och R2.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt