Rosatom vill avsalta vatten med reaktorer

2014-09-22 13:52  

Ryska Rosatom vill satsa på reaktorer för avsaltningsanläggningar.

Rosatom Overseas, ett dotterbolag till den ryska statliga energikoncernen Rosatom, planerar att designa reaktorer som kan användas i avsaltningsanläggningar. Det rapporterar nyhetstjänsten Nucnet.

Omkring 15 000 avsaltningsanläggningar finns runt om i världen, varav de största ligger i Saudiarabien. I anläggningarna används ofta fossila bränslen för att förånga vattnet. Men i Indien, Japan och Kasakstan använder man på vissa platser reaktorer för att skapa avsaltat färskvatten, med överskottsvärme och el som biprodukter.

I Argentina, Kina och Sydkorea har man dessutom utvecklat små reaktorer, som är skräddarsydda för avsaltnings- och elproduktionsanläggningar. De uppges ha en varierande effekt på mellan fem och 300 megawatt.

Dzhomart Aliev, vd för Rosatom Overseas, uppger att Rosatom är beredda att inte bara bygga avsaltningsanläggningar, baserade på kärnkraftsteknik, utan också driva dem och även erbjuda finansiering, enligt Nucnet.

 

Mer om: Rosatom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt