Rosatom känner kalla handen i Fukushima

2013-09-25 10:01  

Ryska kärnkraftbolaget Rosatom vill gärna ge en hjälpande hand i Fukushima, men känner en avvisande attityd.

- Rosatom kan dra nytta av erfarenheterna från kärnkraftolyckan i Tjernobyl för att hjälpa Tepco att lösa problem i den förstörda (Fukushima-) anläggningen, säger Djomart Aliyev, chef för Rosatoms division för exportfrågor, Rusatom Overseas.

Men han noterar i en intervju med Kyodo News att Tepco har intagit en negativ attityd till det ryska bolaget.

- Eftersom Tepco inte har gjort information tillgänglig kan vi inte hitta lösningar omedelbart, säger Aliyev. Men om vi samarbetar kan vi nå goda resultat.

Rusatom har ett specialteam som analyserar situationen i Fukushima och föreslår hjälpmedel som strålsäkra kameror och tillsatsmedel för att samla ihop radioaktivt material. Men från den japanska sidan kommer ingen respons, anser Aliyev.

Han föreslår även att Ryssland och Japan samarbetar vid utbildningen av kärnkraftpersonal i Vietnam och Turkiet där båda länderna konkurrerar om att få bygga kärnkraftanläggningar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tepco Rosatom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt