Rödgrönt stöd till egen el-rörelse

2010-08-24 16:21  

Om de rödgröna vinner valet blir det fritt fram för vanliga hushåll att producera sin egen el. Små elproducenter ska kunna kvitta den el man inte själv använder mot den el man köpt från elbolaget.

Den rödgröna oppositionen har nu presenterat ett fyrapunktsprogram för satsning på klimatvänliga åtgärder.

Här finns förslag om en ny start för klimatinvesteringsprogrammet Klimp, ett klimatsmart ROT-avdrag, en ny nationell satsning på biogas och ett förslag om så kallad nettodebitering av el för små  elproducenter.

Om ett hushåll har solpaneler på taket och ett litet vindkraftverk på bakgården kan det stundtals produceras mer el än vad man gör slut på i hushållet.

Den elen ska kunna matas ut på nätet och ge intäkter – eller snarare kvittas mot den el man köper från elbolaget när den egna elproduktionen inte räcker till.

Systemet med nettodebitering finns i Tyskland och Spanien och tycks fungera väl.

Regeringens utredare, KTH-professorn Lennart Söder, föreslog förra året ett system med månadsvis nettodebitering, det vill säga att  kunden betalar mellanskillnaden av den el han eller hon köpt och sålt.

Men trots att tunga remissinstanser som regeringens egen energimyndighet var positivt inställd till förslaget valde regeringen att låta det gå i långbänk och skickade det vidare till en ny utredning.

Nu tar oppositionen upp den kastade handsken och lovar att införa månadsvis nettodebitering om man vinner valet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt