Robotens bilder inifrån Fukushima

2011-04-19 10:51  

Kraftig radioaktivitet och hög fuktighet mötte de två robotar som börjar undersöka skadorna i Fukushimas reaktorer.

De två amerikanska robotar som utrustats med mätinstrument och videokameror för att inspektera de skadade reaktorerna vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi noterade mycket höga strålningsnivåer i reaktorerna 1 och 3. I reaktor 2 finns stora mängder radioaktivt vatten, vilket ger så hög fuktighet i byggnaden att kameralinserna på robotarna immar igen.

Energiföretaget Tepco valde att ganska snart plocka ut robotarna ur reaktorbyggnaden medan det fortfarande gick att navigera i mörker och dimma.

Robotarna fjärrstyrs av personal från ett skyddat manöverrum. Med hjälp av manipulatorer har de lyckats öppna dörrar inne i reaktorbyggnaderna.

Strålningsnivåerna i reaktor 1 och 3 låg vid robotarnas besök på mellan 10 och 57 millisievert per timme. Den tillåtna årsdosen för de japanska kärnkraftarbetarna är 250 millisievert.

Tepco började på tisdagen pumpa bort radioaktivt vatten från reaktorbyggnad 2 som översvämmat turbinhall och en underjordisk gång.

Stora mängder vatten har sprutats över byggnaderna för att kyla exempelvis det bränsle som ligger i bränslebassängerna. Samtidigt har Tepco inte full kontroll över var i området det kan finnas radioaktivt vatten. Uppskattningsvis finns det 67000 ton radioaktivt vatten i och omkring reaktorblock 1, 2 och 3.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt