Robotar i gasledningen <br></br>gör plattformen onödig

Det behövs ingen serviceplattform utanför Gotland för den 120 mil långa gasledningen mellan Ryssland och Tyskland. I stället ska inspektionerna göras av speciella robotar, så kallade pigs, sådana som på bilden till höger.

Det tysk-ryska gasledningsbolaget Nordstream drar tillbaka sin ansökan till den svenska regeringen om att få bygga den omdiskuterade serviceplattformen i Sveriges ekonomiska zon nordöst om Gotland.

- Redan när vi lämnade in ansökan i december hade vi förhoppningen om att den nya tekniken skulle göra plattformen onödig. Men vi var inte helt säkra och lämnade därför in två ansökningar till den svenska regeringen. Nu vet vi att tekniken fungerar, säger Dan Svanell, informatör på Nordstream till Ny Teknik.

"Inspektionsgrisarna" gör jobbet
Han säger att plattformens främsta uppgift skulle vara sköta underhåll och inspektioner halvvägs utefter den 120 mil långa rörledningen mellan Viborg i Finska Viken och Greifswald i östra Tyskland.

Underhållet av rörledningen kan istället utföras av intelligenta inspektionsverktyg, så kallade pigs. Utvecklare har bekräftat att inspektionsverktygen ska kunna färdas genom hela ledningen, skriver Nordstream i ett pressmeddelande på tisdagen.

Nordstream hävdar att andra stora rörledningsprojekt, som de norska ledningarna Franpipe och Langeled, visar att pigs fungerar även på långa sträckor i rör med stor diameter och högt tryck.

Gotland slipper giftiga utsläpp
Att inte serviceplattformen byggs får bådet positiva och negativa konsekvenser för Gotland.

Det positiva är att man slipper risken för giftiga utsläpp från rörledningen. Det negativa är att förväntade nya arbetstillfällen går om intet.

Tryckprovningen av rören med havsvatten var tänkt att ske från serviceplattformen och här skulle också vattnet släppas ut igen.

Många olösta frågor
Hur tryckprovningen ska gå till när serviceplattformen nu blir av är oklart.

- Riktigt vilken teknisk lösning som ska användas vet vi inte, säger Dan Svanell.

Han kan i dag inte svara på frågan var havsvattnet ska släppas ut eller om Nord Stream behöver tillsätta den giftiga biocid som ska hålla rören fria från slemmig påväxt av mikroorganismer i vattnet.

- Våra tekniker tittar på dessa frågor men vi är förhoppningsfulla om att vi inte behöver använda biociden.

Regeringen återförvisade förra ansökningen
Nordstream fick backning på den ansökan som lämnade in i slutet av december förra året.

Ansökan är inte komplett, sade miljöminister Andreas Carlgren i slutet av januari och skickade tillbaka den till Nordstream.

Andreas Carlgren är på nordiskt miljöministermöte i Köpenhamn i dag och har inte sett Nordstreams dokument, som enligt Dan Svanell lämnade till regeringen i morse.

Men oavsett dagens dokument så är det en lång process innan beslut om gasledningen kan tas.

Nordstream måste lämna in en fullständig ansökan om miljöprövning som samtliga Östersjöländer ska ta ställning till - både medborgare och myndigheter, allt enligt den så kallade Esbo-konventionen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt