Ringhals vd: ”Sorgligt beslut om nedläggning”

2015-06-29 13:20  
Eva Halldén Foto: Marie Alpman

ALMEDALEN. Chock och sorg på Ringhals efter beskedet från Vattenfalls styrelse om att man vill stänga reaktorerna 1 och 2 i Ringhals i förtid.

I slutet av april kom beskedet från Vattenfall att företaget planerar att stänga kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 redan 2018–2020 och inte 2025.

- Det är oerhört sorgligt att man väljer att lägga ner väl fungerande anläggningar. Vi har jobbat otroligt mycket för att kunna köra till 2025.

Det säger Eva Halldén, vd för Ringhals och Forsmark. Ny Teknik får en intervju i samband med ett seminarium om kärnkraftens framtid arrangerat av Vattenfall under den pågående Almedalsveckan.

Att reaktorerna verkligen stängs fem år i förtid är dock ännu inte klart. Först måste Eon, som äger knappt 30 procent av Ringhalsverket, säga sitt. Beslutet väntas under sommaren.

Skälet till stängningen är den dåliga lönsamheten. Vattenfalls utredning visar att de låga elpriserna, kärnkraftsskatten, som är på väg att höjas, och stora investeringsbehov gör det olönsamt att driva reaktorerna vidare.

- Samtidigt som det är sorgligt så förstår jag beslutet. Jag vet ju hur lönsamheten ser ut, säger Eva Halldén.

Hon säger att det inte finns några tekniska hinder att köra de båda reaktorerna vidare fram till 2025.

Förberedelserna för en eventuell avveckling har fredan startat.

- Vi har börjat med att titta på hur personalen påverkas. Min viktigaste uppgift är att de ska känna sig trygga, säger Eva Halldén.

Ringhals har 1600 anställda plus ett stort antal personer som hyrs in för olika uppgifter. Under vissa intensiva perioder är 3000 personer sysselsatta.

På kort sikt har en eventuell avveckling ingen påverkan på personalen. Innan reaktorerna kan stängas måste de gå i så kallad avställningsdrift under 1-2 år så länge det finns bränsle kvar. Efter det följer en period av servicedrift.

Det görs även en genomgång av alla planerade investeringar.

- Vi har också påbörjat ett analysarbete av alla tillståndsfrågor.

Eva Halldén är sedan förra året även vd för Forsmarks kärnkraftverk. Vattenfalls planer på att slå ihop de båda anläggningarna kan hon inte kommentera i nuläget.

Från och med första oktober kommer Forsmark och Ringhals att få vissa gemensamma stabsfunktioner. Det gäller personal, it, kommunikation, inköp och administration.

- Vi inför även likadana organisationsstrukturer, säger Eva Halldén.

Om Ringhals 1 och 2 stängs av i förtid innebär det att sammanlagt fyra av de svenska kärnkraftreaktorerna är på väg att avvecklas.

I förra veckan meddelade Eon om att man vill stänga reaktor 2 i Oskarshamn senast 2020 på grund av dålig lönsamhet.

Sedan tidigare planerar man att stänga reaktor 1 under perioden 2017-2020.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Marie Alpman

Mer om: Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt