Ringhals-chef: Vi är förbannade

2012-06-21 12:02  

Det ska normalt sett inte förekomma sprängmedel inom kärnkraftverket Ringhals område. <br/>- Vi är mycket förbryllade och förbannade, säger verkets kommunikationschef Gösta Larsen.

Även om det nu pågår byggarbeten och revision på två av Ringhalsverkets fyra reaktorer, används inget sprängmedel i samband med det arbetet.

- Såvitt jag vet i nuläget ska används inget sprängmedel, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals.

Det ska inte heller vid andra tillfällen få finnas sprängmedel överhuvudtaget  inom området, konstaterar han.

Har du någon förklaring till att ni nu påträffat en klump med sprängdeg på en truck?

- Nej, vi har inte den blekaste aning.

Gösta Larsen säger att man redan i natt satte upp extra säkerhetskontroller för personal och gods runt om på kärnkraftverket, såväl inomhus som utomhus, och att dessa nu gör det extra bekymmersamt t för personalen att utföra sitt arbete. 

- Vi har över 3 000 personer anställda nu mot normalt cirka 1 500 på grund av revisionerna. Det blir flaskhalsar och extra ansträngande för personalen, säger han upprört.

Han berättar också att trucken som upptäcktes ha sprängmedel fanns inom hårdbevakat område mellan den 18-20 juni. I går, onsdagen den 20 juni, lämnade den det bevakade driftsområdet för att hjälpa till att lossa last från en lastbil i ett industriområde som ingår i  skyddsområdet runt kärnkraftverket.

– När den sedan skulle in på hårdbevakat område igen, så kontrollerades den och då markerade en bombhund, säger han. Kontrollerna utförs av ett speciellt företag, vars personal arbetar dygnet runt med bombhundar

Varje dag anländer runt 20 lastbilar till Ringhals med gods av olika slag.

- Vi kontrollerar allt gods som kommer till oss, säger Gösta Larsen.

Polisen fortsätter att utreda  händelsen och är på plats och genomsöker anläggningen och omgivningarna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt