Ringhals betalar mer för skadad fisk

2015-01-16 06:07  
Vattenfalls arbete har främst handlat om möjligheterna att bygga en eller två nya reaktorer invid Ringhals kärnkraftverk på Väröhalvön i Halland. Foto: TT

Ringhals kärnkraftverk ska betala en högre kompensation för de fisklarver och ålyngel som skadas vid anläggningens kylvattenintag.

Det anser Mark- och miljööverdomstolen, skriver Hallands Nyheter på nätet.

Sedan tidigare har domstolen fastställt att Ringhals ska betala 100|000 kronor för de ålyngel som dör vid vattenintaget. Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg vill att kärnkraftsföretaget ska kompensera också för de torsklarver som skadas och får nu rätt i domstolen.

I domen skriver Mark- och miljööverdomstolen att beräkningarna av hur stor del av torskbeståndet som skadas är osäkert men att "skadan på torsk ändå ska ersättas särskilt med tanke på att situationen för Kattegatt-torsken är ansträngd". Ringhals avgift höjs därför till 189|000 kronor.

Mer om: Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt