Ringhals 4 får höja effekten

2015-02-04 09:50  
Vattenfalls arbete har främst handlat om möjligheterna att bygga en eller två nya reaktorer invid Ringhals kärnkraftverk på Väröhalvön i Halland. Foto: TT

Vattenfall höjer inom kort effekten i reaktor 4 i Ringhals med 18 procent.

Vattenfall har pausat planerna på att bygga nya kärnkraftverk, men inom bara någon vecka kommer man nu att höja effekten i reaktor 4 i Ringhals med 18 procent eller med 175 megawatt (MW).

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, gav i måndags det sista klartecknet för att kärnkraftverket får dra igång provdrift med den ökade effekten.

Höjningen innebär att den elektriska effekten i Ringhals-4 stiger från dagens 938 MW till 1 113 MW. Den termiska effekten ökar från 2 783 till 3 300 MW.

Det innebär att Ringhals-4 framöver kommer att kunna producera ytterligare 1,3 terrawattimmar el per år, motsvarande 1 procent av den samlade svenska elförbrukningen.

Men först väntar, enligt SSM, en lång period - motsvarande ett driftsår - med planerad provdrift. I första steget ska man testa hur reaktor jobbar med ökad effekt i ett par veckor.

- Vi kommer att gå upp i den nya effekten i mitten av februari. Då väntar ett program av tester. Bland annat ska vi testa ett snabbstopp av reaktorn i full effekt, säger Gösta Larsen, informatör på Ringhalsverket.

Förändringen har inneburit flera år av förberedelser. Vattenfall ansökte om att få höja effekten redan 2007. En förutsättning var dock bytet av ånggeneratorer och tryckhållare, vilket skedde 2011 till en kostnad av två miljarder kronor.

Men sammanlagt, uppger Larsen, att Ringhalsverket de senaste tio åren gjort investeringar för att modernisera kärnkraftverket motsvarande 20 miljarder kr.

Alliansregeringen sa ja till effekthöjningen i december 2013. I SSM:s senaste beslut från i måndags - då man godkänner provdrift - ställer man samtidigt tolv krav på Vattenfall som ägare av anläggningen.

Bolaget måste bland annat förbättra säkerhetsredovisningarna och rapportera eventuell ökad mängd bränsleskador. Det senare har samband med att effekthöjningen leder till en mer spridd användning av bränslestavarna i härden, enligt Anna Alvestav, utredare på SSM.

- Inget av föreläggandena är dock så allvarliga att vi bedömer att Ringhals inte kan dra igång provdriften, säger hon.Följ Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt