Ringhals 2 stängs redan 2019

2015-10-15 12:48  
Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk Foto: Adam Ihse

Kärnkraftverket Ringhals ägare har i dag bestämt att stänga Ringhals 1 år 2020 och Ringhals 2 redan 2019. Beslutet har fattats på en extra bolagsstämma i Ringhals AB.

Nu står det klart att reaktor 1 och 2 vid Ringhals kärnkraftverk kommer att stängas i förtid. Beslutet meddelades efter en extrainsatt bolagsstämma som Ringhals AB höll på torsdagsförmiddagen.

– Vi har i dag utifrån de analyser som gjorts under sommaren godkänt att ta Ringshals 2 ur drift 2019 och Ringhals 1 2020, säger Torbjörn Wahlborg, styrelseordförande för Ringhals AB och chef för Vattenfall Generation, i ett pressmeddelande.

Årtalen för stängningen av respektive reaktor har bestämts utifrån främst två faktorer – dels bränsleekonomin, dels den tekniska separationen av gemensamma system mellan de båda anläggningarna.

Delägaren Eon valde att rösta emot dagens beslut om Ringhals 1 och 2.

– Vi har inte ändrat uppfattning i frågan utan anser att man inte gjort en tillräckligt grundlig analys och inte är redo att fatta beslut om stängning i nuläget. Nu har dock stämman fattat beslut och det är ett faktum som vi får förhålla oss till, säger Eons presstaleskvinna Louise Gudmundson till TT.

De övriga två reaktorerna Ringhals 3 och 4 fortsätter driften som planerat.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL